Odontología Restauradora

La prostodoncia es la branca de l’odontologia que s’encarrega de recuperar les dents que s’han perdut , de restaurar la seva presència, la seva forma , color i funció.

La causa més freqüent de pèrdua de dents és la caries i la malaltia periodontal,però actualment s’hi afegeixen cada cop més altres causalitats com són els traumatismes i accidents, malalties generals com el càncer i transtorns funcionals greus que cursen amb gran deteriorament del teixit dentari. Es el cas del bruxisme.

Depenent de les circumstàncies de cada cas i de les necessitats del pacient s’estudia i es valora el tipus de pròtesi més adient .
Hi ha dos tipus bàsics de pròtesi dentals:

1. Pròtesi fixa . Es el tipus de pròtesi que l’usuari no es pot treure ni posar
2. Pròtesi remobible. En aquestes, l’usuari pot treure i posar-se les dent

PRÒTESI FIXA

El camp de la pròtesi fixa, abasta des de la restauració d’una sola dent , fins a la restauració de tota l’oclusió. La pròtesi fixa ens permet restaurar la capacitat mastegadora del pacient, el comfort ,l’estètica i , fins i tot , permet fer correccions en la posició de les dents. Aquesta és la pròtesi que més s’hi sembla a l’anatomia natural i acostuma a ser la millor valorada pels pacients.

L’elaboració de la pròtesi fixa es realitza amb diverses tècniques i materials que permeten adaptar-se de manera precisa i adequada a la ressolució de cada cas . Treballem sempre amb compostos que ofereixen la màxima biocompatibilitat i la millor resposta mecànica i química acoblats al cos humà. Ceràmiques , compòsits , zirconi en la part estètica i titani i aliatges de crom-cobalt o crom-niquel dins de la gama de metalls conformen alguns dels exemples.

A dia d’avui, la tecnologia ens fa un cop de amb les aplicacions de sistemes de disseny computeritzat i la fabricació a partir d’aquest disseny. Són els sistemes CAD-CAM . Ens permeten atendre un pacient aquí, escanejar la feina i enviar-la a dissenyar al laboratori i fabricar-la al Pais Vasc o a Alemanya.

La frontera la posem nosaltres i ja queda bastant lluny.

El que queda prop és la relació amb el pacient, que és amb qui disfrutem d’estar i compartir

PRÒTESI REMOBILE

La pròtesi de posar i treure que, aparentment, estava destinada a la desaparició, està prenent una nova embranzida per la necessitat de muntar grans estructures sobre pocs implants .

El principal avantatge d’aquests tipus de pròtesi és la seva capacitat higiènica. Es pot treure i netejar. Aquesta sensació és especialment solicitada per molta gent. Tot això , amb dissenys que en permeten quedar molt pròxims a l’anatomia natural de les dents humanes.

Preguntes Freqüents

Un pont és una pròtesi fixa que se suporta sobre dents o implants i que permet reposar absències suportant-se sobre 2 o més pilars.

Si s’acaba d’extreure la peça a reposar , cal esperar una mica fins que el teixit cicatritzi i adquireixi un volum estable. Això pot tardar uns mesos en funció de cada persona. Apartir d’aquí la fabricació del pont tarda unes 3-4 setmanes.

El propi concepte de pròtesi remobible ja indica que és de posar i treure . Aquest tipus de pròtesi són molt agraïdes per la facilitat de manteniment i de neteja. Recomanem treure-les després de les menjades i sobretot , treure-les per a anar a dormir.